سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دنیای اطلاعات علمی
شریف‏ترین بى‏نیازى ، وانهادن آرزوهاست . [نهج البلاغه]

نوشته شده توسط:   میلاد محمود آروین رضائ الان اختر  

شنبه 87 مرداد 19  1:40 عصر

                                 دیابت و بیماریهای قلب و عروق
 

مهمترین علت پیدایش بیماری های قلبی- عروقی، تصلب شرایین می باشد. تصلب شرایین سبب می شود که سرخرگ های گوناگونی که به سمت های مختلف بدن خون می‏رسانند، بهتدریج سخت و تنگ گردند و توانایی آنها برای انتقال اکسیژن و مواد غذایی به سلول های بدن کاهش یابد. عواملی هستند که موجب سریعتر شدن تصلب شرایین می گردند و در صورت وجود آنها احتمال پیدایش بیماری قلبی- عروقی افزایش پیدا می کند. برای پیشگیری از پیدایش بیماری‏های قلبی- عروقی و مرگ و میر و ناتوانی ناشی از آنها، باید این عوامل خطر را بشناسید و به توصیه‏های پزشکی توجه نمایید.
 عوامل خطر برای بیماری های قلب و عروق عبارتنداز: سن بالا، جنس مذکر، سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس، فشار خون بالا، افزایش چربی خون 0به ویژه کلسترول)، دیابت قندی، سیگار کشیدن، چاقی، کم تحرکی (انجام ندادن فعالیت های بدنی) و اختلال در انعقاد خون.
 با توجه به اینکه دیابت از عوامل خطر بیماری های قلبی-عروقی است و معمولاٌ با عوامل خطر دیگر همراهی دارد (و گاهی شاید ایجاد کنندة آنها باشد)، مبتلایان به دیابت باید بیش از دیگران مراقب سلامت قلب و عروق خود باشند. پژوهشهای فراوان پزشکی نیز نشان داده اند که عوامل خطر قلبی- عروقی در مبتلایان به دیابت نوع 2 شایعتر هستند.
 بیماری های قلبی- عروقی را می توان به سه گروه عمده تقسیم کرد:
• بیماری های کرونری قلب
• حوادث عروقی مغز
• بیماری رگهای محیطی
بیماریهای کرونری قلب
 قلب یک پمپ عضلانی به اندازة مشت گره کرده انسان است که در هر دقیقه به طور متوسط 60 تا 100 بار می تپد و خون را در بدن به گردش در می آورد. گردش خون سبب می‏شود که اکسیژن و مواد غذایی به اندام های بدن برسد و مواد زائد ناشی از فعالیت سلول ها نیز دفع گردد. عضله قلب هم از این قاعده مستثنی نیست و باید خونرسانی مناسب داشته باشد تا این کار حیاتی خود را به درستی انجام دهد. خونرسانی به عضله قلب توسط رگ هایی موسوم به «سرخرگ های کرونر» صورت می گیرد. رسیدن خون به قلب و میزان فعالیت عضله قلب تا حدی مشابه وضعیت عرضه و تقاضا است؛ هرچه قلب فعالیت بیشتری داشته باشد (مثلاٌ هنگام فعالت‏های سنگین بدنی یا اضطراب و تنش)، به خون بیشتری احتیاج خواهد داشت. سرخرگ‏های کرونر باید بتوانند این افزایش نیاز را تأمین کنند و گرنه سلولهای عضله قلب با مشکل روبرو خواهند شد.
 تصلب شرایین و همچنین پیدایش لخته درون رگ‏های کرونر سبب می شود که خونرسانی به سلول های عضله قلب کاهش یابد. در نتیجة کمبود اکسیژن و مواد غذایی و انباشت مواد زائد در عضله قلب، دردی پدید می آید که به «درد قلبی» یا «آنژین صدری» معروف است. اگر سرخرگ کرونر به طور کامل (به وسیله تنگی شدید یا لخته خون) بسته شود، سلول‏های قلبی مربوط به حوزه آن سرخرگ خواهند مرد که به این وضعیت «انفارکتوس قلبی» می‏گویند. گاهی نیز در اثر اختلال شدید و گسترده در کارکرد عضله قلب، مرگ ناگهانی رخ می دهد.
نشانه‏های مهم بیماری قلبی
1- درد قفسه سینه: این درد کوبنده یا فشارنده در ناحیه پشت جناغ سینه احساس می شود و ممکن است به گردن، دستها، پشت و یا شکم هم انتشار یابد. آنژین صدری اغلب هنگام کارهای بدنی یا فشارهای روحی و روانی که فعالیت قلب افزایش پیدا می کند، بروز می‏نماید و معمولاٌ با استراحت یا مصرف نیتروگلیسرین زیرزبانی تسکین می یابد. اگر درد با استراحت یا چندین دقیقه پس از مصرف قرص یر زبانی بهبود نیافت و به ویژه اگر همراه با تنگی نفس، تهوع و تعرق شدید بود، ممکن است نشانه انفارکتوس قلبی باشد. به دلیل اختلال در اعصاب محیطی، شدت نشانه های بیماری قلبی در افراد دیابتی ممکن است کمتر از میزان مورد انتظار باشد (انفارکتوس بی سروصدا)؛ از این رو شما که به بیماری دیابت مبتلا هستید باید بیشتر متوجه چنین نشانه هایی باشید و به موقع به پزشک مراجعه کنید. البته به یاد داشته باشید که دردهای قفسه سینه فقط نشانه بیماری قلبی نیستند و ممکن است مثلاٌ در اثر بیماری های گوارشی یا ریوی نیز پدید آیند.
2- تنگی نفس: احساس تنگی نفس می تواند از نشانه های بیماری کرونری قلب باشد گرجه در بسیاری از بیماری های تنفسی و... نیز این حالت پدید می آید.
3- تپش قلب: در این وضعیت، فرد به طور ناراحت کننده ای ضربان قلب خود را احساس می‏کند. تپش قلب در حالت های اضطرابی و برخی بیماری های دیگر قلبی نیز ممکن است پدید آید.
4- خیر یا ادم: در مراحل پیشرفته تر بیماری قلبی (نارسایی قلب) که کارکرد پمپ اشکال پیدا می کند، مایع موجود در بافت های بدن (به ویژه بخشهای پایینی بدن مثل قوزک پاها) به طور کامل تخلیه نمی شود و در زیر جلد انباشته می گردد. البته خیر یا ادم در نتیجه بیماری های واریسی پاها، بیماری کبد، اختلالات کلیوی و... نیز ممکن است پدید آید.
حوادث عروقی مغز (سکته مغزی)
 هنگامی که رگهای تغذیه کننده مغز به شدت آسیب ببینند، خون به سلول های مغزی نمی‏رسد و آنها دچار مرگ خواهند شد که به این حالت «انفارکتوس مغزی» می‏گویند. سکته مغزی هم در اثر تنگی و بسته شدن رگ های مغز پدید می آید و هم به دنبال پاره شدن و خونریزی رگهای مغز. مهم ترین عامل خطر برای حوادث عروقی مغز افزایش فشار خون (پرفشاری خون) است. خطر سکته مغزی در مبتلایان به دیابت که فشار خون بالا هم دارند، دو برابر افرادی است که تنها به پرفشاری خون دچار هستند. این مسأله اهمیت کنترل فشار خون در بیماری دیابت را آشکارتر می سازد.
 نشانه های حوادث عروقی مغز بسته به اینکه کدام قسمت مغز اختلال خونرسانی پیدا کند، بسیار گوناگون هستند. کرختی یا ضعف حرکتی شدید (فلج) در یک نیمه بدن و نابینایی یا تاری دید زودگذر یک چشم از جمله نشانه های حوادث عروقی مغز می باشند.
بیماری رگهای محیطی
 منظور از بیماری رگهای محیطی بیماریهایی است که عروق بیرون از قلب و مغز را گرفتار می کنند. این بیماریها معمولاٌ در نتیجه تنگ شدن رگهایی که خون را به پاها و دستها می‏رسانند، پدید می آیند. کاهش خونرسانی به پاها سبب دو نوع عارضه می شود:
1- قنقار یا یاگانگرن: مرگ بافتی در اثر نرسیدن خون به اندامها که در نهایت به قطع آن عضو می انجامد.
2- لنگش متناوب: به علت تصلب شرایین خونرسانی کنندة پاها، پس از مدتی راه رفتن درد شدیدی معمولاٌ در عضلات پشت ساق پا به وجود می‏آید.
به طور کلی احتمال اینکه مبتلایان به دیابت نیاز به قطع قسمتی از پاهایشان پیدا کنند، 15 تا 40 برابر جمعیت جامعه است. بنابراین پایبندی به توصیه های مربوط به پیشگیری از بیماری‏های قلبی- عروقی و نیز رعایت اصول مراقبت از پاها، برای افراد دیابتی بسیار اهمیت دارد.
اصول پیشگیری از بیماری های قلب و عروق در افراد دیابتی
1- چربی (به ویژه کلسترول) خون خود را کاهش دهید.
کلسترول که نوعی چربی است، در پیدایش و گسترش تصلب شرایین نقش مهمی دارد زیرا می تواند در دیوارة رگها رسوب کند و همراه با عوامل دیگر به تنگی و بسته شدن سرخرگ‏ها بینجامد.
 کلسترول دونوع مهم دارد: یکی کلسترول «بد» (LDL) که موجب بسته شدن رگها و بیماری قلبی-عروقی می شود و دوم کلسترول «خوب» (HDL) که کلسترول اضافی بدن را از بافتها خارج می کند و خطر بیماری قلبی را می کاهد. نوعی از کلسترول که باید غلظت کمی در خون داشته باشد، همان نوع «بد» یا LDL است.
 شما می توانید با پرهیز از مصرف غذاهای پرچربی و رعایت توصیه های پزشکتان، چربی خون خود را در سطح مناسب نگه دارید.
2- فشار خون خود را کنترل کنید
فشار خون بالا افزون بر اینکه فشار بیشتری بر قلب وارد می سازد و نیاز آن به خون را افزایش می دهد، روند تصلب شرایین را هم تسریع می کند و سبب آسیب اندامهای گوناگون بدن می گردد.
3- وزن خود را به حد مناسب برسانید
چاقی عامل خطر مهمی برای افزایش فشار خون است. همچنین چاقی یا اضافه وزن موجب افزایش مقاومت سلول های بدن نسبت به انسولین می شود. شما باید زیر نظر یک پزشک یا متخصص تغذیه وزن بدنتان را به میزان متناسب باقد، جنس و سن خود برسانید.
4- سیگار نکشید
استعمال دخانیات سبب افزایش ضربان قلب و در نتیجه کار قلب می شود و فشار خون را هم بالا می برد. همچنین سیگار بر اثر روی عوامل انعقادی و نیز غلیظ کردن خون احتمال تشکیل لخته و بسته شدن سرخرگ ها را افزایش می دهد. افزون براین، سیگار با اثر بر رگهای کوچک، خونرسانی به بخش های انتهایی اندام ها (به ویژه پاها) را مختل می کند و این عارضه در افراد دیابتی که گرفتاری اعصاب محیطی نیز دارند، بسیار مهم است و خطر قطع عضو را باز هم افزایش می دهد. این آثار جدای از سرطان زایی سیگار است که موجب ناتوانی و مرگ خواهد شد. امروزه سیگار مهم ترین علت قابل پیشگیری سرطان بشمار می آید.
5-قند خون خود را کنترل کنید
 کنترل دقیق قند خون، هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم، نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای عروقی می تواند داشته باشد.
6-فعالیت ورزشی منظم داشته باشید
 پژوهش‏های پزشکی نشان داده اند که داشتن یک زندگی کم تحرک (از نظر بدنی)، صرف نظر از عوامل خطر دیگر، احتمال دیابت، چاقی و بیماری کرونری قلب را افزایش می دهد. پیاده‏روی، دوچرخه سواری، تنیس روی میز، باغبانی و دویدن آرام فعالیتهای بدنی هستند که اثر مفیدی بر تندرستی شما خواهند داشت. توصیه می شود که روزانه 30 دقیقه به فعالیت بدنی بپردازید، می توانید این میزان فعالیت را در سه دوره 10 دقیقه ای (بافاصله) نیز انجام دهید.

 

 

نوشته شده توسط:   میلاد محمود آروین رضائ الان اختر  

جمعه 87 مرداد 18  3:3 عصر

                                                   منبع انرژی جهانی در آینده

منبع انرژی

زمانی که نخستین گام‌ها برای شناسایی و تعریف فرآیند تبدیل گاز به فرآورده های مایع برداشته می‌شد، حتی تصور هم نمی‌شد که روزی بخشی از نیروهای علمی کشورها و شرکت‌های نفتی بین‌المللی برای گسترش دانش مربوط به این فرآیند که با عنوان فناوری «GTL» شناخته شده است، بسیج شوند؛ دانشی که می‌تواند با تبدیل گاز به سوخت و فرآورده‌های مایع ، نقش مهمی در افزایش گزینه‌های پیش روی بازار مصرف انرژی جهانی در آینده ایفا کند و شیفتگی بیشتر کشورهای دارنده ذخایر گاز را به همراه داشته باشد.

در ایران نیز چندین واحد بزرگ ، به دنبال دستیابی به این فناوری و اقتصادی کردن استفاده از آن در ابعاد صنعتی هستند که پژوهشگاه صنعت نفت یکی از آنها به شمار می‌رود.

این موضوع از آنجا اهمیت دارد که بدانیم در حال حاضر گاز طبیعی نزدیک 25 درصد انرژی جهان را تامین می‌کند. البته با توجه به مسائل زیست محیطی و کاهش ذخایر نفتی جهان ، سهم این سوخت در سبد مصرف انرژی در حال افزایش است ، به نحوی که طبق گزارش انجمن جهانی انرژی حداقل تا سال 2020 گاز طبیعی بهترین گزینه به عنوان سوخت جایگزین نفت خواهد بود.

ایران با داشتن حدود6/26 تریلیون مترمکعب ، دومین کشور صاحب ذخایر گاز جهان است البته بنا به نظر کارشناسان این رقم با توجه به فقدان مطالعات زمین شناختی در برخی مناطق جغرافیایی ایران ، در آینده با افزایش روبه رو خواهد بود. از این رو ایران با در اختیار داشتن بزرگ‌ترین منابع گاز طبیعی دنیا می‌بایست دارای برنامه‌ای مشخص برای بهره‌گیری از این حامل انرژی باشد.

در این میان تجربه صد سال تولید و فروش نفت و مقایسه آن با عملکرد کشورهای موفق در این عرصه نظیر نروژ نشان دهنده این مسأله است که برخورداری صرف از منابع اولیه ارزان عامل ترقی و توسعه نبوده و می‌توان گران قیمت‌ترین منابع معدنی جهان را در اختیار داشت و همچنان توسعه نیافته ماند. بنابراین توسعه صنعت گاز و استفاده بهینه از این نعمت الهی ، نیازمند تغییر نگرش‌های مدیریتی و سیاست‌های تولید و مصرف است.

به طور کلی از آنجایی که بدون شک گاز طبیعی منبع مهم تأمین انرژی در قرن جدید است ، امروزه فناوری‌های بسیاری برای استحصال ، انتقال و به کارگیری از منابع گازی رشد یافته‌اند. توسعه سریع صنعت گاز نیز از فناوری‌های مهمی تاثیرپذیرفته است که از اواسط قرن بیستم مطرح شده‌اند. البته انتقال گاز طبیعی به واسطه ماهیت گازی آن با دشواری رو به رو است و حتی استفاده از ساده‌ترین روش انتقال یعنی خطوط لوله در فواصل طولانی با مشکلاتی همراه است.

با توجه به توانایی‌های موجود فناوری برای انتقال گاز به مناطق دوردست ، تبدیل گاز به فرآورده‌های مایع (GTL) به عنوان یک روش اقتصادی، توانسته است دشواری حمل گاز را تا حد زیادی برطرف سازد. البته با وجود این که هنوز فناوری تبدیل گاز به فرآورده‌های مایع به طور گسترده مورد استفاده کشورهای دارنده گاز قرار نگرفته، اما حمل فرآورده‌های مایع به بازارهای مصرف بسیار ساده‌تر و کم هزینه‌تر است.

در فناوری GTL، گاز طبیعی در یک رشته فعل و انفعالات شیمیایی به مایعات میان تقطیر هیدروکربوری مانند نفتا، سوخت جت ، دیزل و پایه‌های روغنی و... تبدیل می‌شود. در این روش، گاز طبیعی نخست به گازهای سنتز منوکسید کربن و هیدروژن تبدیل می شود، سپس در یک رشته واکنش‌های شیمیایی تحت تأثیر بستر کاتالیستی محصولات هیدروکربوری مایع که در حال حاضر دارای بازار خوبی هستند، تولید می‌شوند. اگر چه هنوز استفاده از فناوری GTL در جهان گسترش زیادی نیافته ، سرمایه‌گذاری قابل توجه کشورهای صاحب منابع گاز همانند قطر، برای استفاده از این فناوری نشانگر توسعه و سودآوری این فناوری در آینده‌ای نزدیک است.

تولید بنزین از گاز طبیعی

فناوری GTL با پیشینه بیش از 70 سال ، در مقیاس تجاری هنوز در آغاز راه توسعه قرار دارد. به طورکلی فناوری تبدیل گاز به فرآورده‌های مایع گرچه برای بسیاری از توسعه دهندگان عمده این فناوری، مانند شل، ساسول، اکسون موبیل و سنترلیوم شناخته شده است ، اما تعداد واحدهای بزرگ تجاری در جهان در این زمینه بسیار محدود و امروزه مقدار کمی از منابع مالی موسسه‌های بزرگ به این امر اختصاص یافته است.

دکتر احمد توسلی ، مسوول طرح GTL در پژوهشگاه صنعت نفت ، پیگیری این طرح را از حدود 10 سال پیش می‌داند و می‌افزاید: در طول این مدت به دو فناوری دست یافته‌ایم: یکی فناوری کاتالیست آهن با رآکتور بستر ثابت و دیگری فناوری کاتالیست کبالت با رآکتور بستر دوغابی که هم اکنون روش دوم ، به عنوان روشی بهتر در دنیا مورد توجه است و پژوهشگاه صنعت نفت نیز روی آن سرمایه گذاری بیشتری کرده است.


 

نوشته شده توسط:   میلاد محمود آروین رضائ الان اختر  

جمعه 87 مرداد 18  3:1 عصر

هوای قلبتان را داشته باشید

تغییرات معینی که درشیوه زندگی ایجاد می شود، تاثیر قابل ملاحظه ای بر کاهش خطر ابتلا  به بیماری و حمله های قلبی خواهد داشت.

با افزودن یک برنامه ورزشی به برنامه روزانه می توان به سادگی و همزمان سطح کلسترول، قند و فشارخون را در حد طبیعی حفظ کرد.

حذف بعضی از عادت های زیان آور، مانند سیگار کشیدن نیز بر سلامتی دستگاه قلبی – عروقی خواهد افزود. مواد حاصل از کشیدن سیگار خاصیت انعطاف پذیری شریانها را کم می کند و سبب تشکیل پلاک های رسوبی می شود. حتی سیگارکشیدن غیر مستقیم نیز می تواند باعث بیماری و حمله های قلبی شود.

یکی دیگراز کارهای سودمند برای پیشگیری از بروز حمله های قلبی ، کاهش وزن است.

افرادی که افزایش وزن دارند 6/3 سال زودتر از کسانی که وزن طبیعی دارند به حمله قلبی دچار می شوند. افرادی که شکم بزرگی دارند و وزن زیادی را دراین ناحیه از بدن خود تحمل می کنند و اندامی به شکل " سیب " دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارند ، چاقی، فشار خون بالا و دیابت را نیز به دنبال دارد.

شرکت منظم در فعالیت های ورزشی"تمرین های ایروبیک به مدت 30 دقیقه درروز " می تواند میزان کلسترول خوب(HDL) را افزایش داده، از مقدار فشارخون، تری گلیسیریدها و قند خون بکاهد. به علاوه، خاصیت انعطاف پذیری شریان ها حفظ می شود و در برابر تشکیل پلاک های رسوبی مقاومت می کنند.

از یک رژیم غذایی مناسب و سالم پیروی کنید که چربیهای اشباع شده و کلسترول به مقدار کم و میوه ، سبزی و فرآورده های لبنی کم چربی و غلات به مقدار زیادی داشته باشد.

راه های پیشگیری

مقدار اُمگا 3( یک نوع چربی غیر اشباع ) را افزایش دهید. انجمن قلب توصیه می کند که حداقل دو  بار در هفته، غذاهای دریایی( ماهی) مصرف شود. مصرف این نوع غذاها مقداراسیدهای چرب اُمگا 3 را افزایش می دهد. همچنین، افراد مبتلا به بیماری قلبی – عروقی می توانند روزی حداقل یک گرم اُمگا 3 مصرف کنند.

مقدار فشار خون را در حد طبیعی حفظ کنید . بنابر پژوهش های اخیر، رژیم غذایی مناسب برای بیماران قلبی می تواند سطح کلسترول تام( کل کلسترول خون )خون در حد 7 درصد و LDL( کلسترول بد ) را تا حدود 9 در صد کاهش دهد. یک رژیم غذایی خوب و سالم باید حاوی 2000 کالری در روز باشد. دو واحد گوشت بدون چربی یا ماهی ، دو واحد فرآورده های لبنی کم چربی ، 4 تا 5 واحدسبزی، 4 تا 5 واحد میوه و 7 تا  8 واحد غلات و 4 تا 5 واحد دانه های گیاهی، ترکیب اصلی یک رژیم غذایی سالم را تشکیل می دهند . به خاطر داشته باشید که زمانی داروهای تجویز شده  توسط پزشک مؤثر خواهد بود که در کنار یک شیوه زندگی سالم و تغییر یافته مصرف شوند.

انجام این آزمایش های کلیدی برای پیشگیری از بیماری قلبی توصیه می شود:

اندازه گیری کلسترول، فشار و قندخون. آنچه به قلب شما زیان می رساند افزایش سطح کلسترولLDL  و تری گلیسیریدها در خون است که شریان ها را تنگ کرده و به علت تشکیل پلاک سبب بسته شدن شریان ها خواهد شد. کلسترولHDLبه پاک شدن شریان ها کمک می کند.

مقادیر طبیعی و غیر طبیعی

مقدار کلسترول تام(LDL+ HDL ) : باید کمتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر خون باشد.

مقدار 200 تا 239 میلی گرم دردسی لیتر خون ، افزایش( مرزی) کلسترول تام را مشخص می سازد و مقدار بیش از240میلی گرم در دسی لیتر خون نیز به عنوان افزایش کلسترول خون شناخته می شود.

کلسترولLDL (بد): مقدار کلسترولLDL درخون باید در حدود 130 میلی گرم در دسی لیترخون باشد. مقادیر بین 130 تا 159 میلی گرم در دسی لیتر خون مشخص کننده افزایش( مرزی)LDL است . مقدار 160 میلی گرم در دسی لیتر خون نیز افزایش کلسترولLDL را نشان می دهد.

کلسترولHDL ( خوب): مقدار کلسترولHDL در خون باید در حدود 60 میلی گرم در دسی لیتر باشد( در زنان) . مقادیر 40 تا 60 میلی گرم کلسترولHDL در دسی لیتر خون کاهش( مرزی ) آن را نشان می دهد. اگر مقدارکلسترولHDL به کمتراز 40 میلی گرم در دسی لیتر خون برسد، با کاهشHDL روبه رو هستیم. پژوهش ها نشان می دهند که افزایشHDL در زنان نقش محافظتی بیشتری درمقابل ابتلا به بیماری های قلب وعروق ایفا می کند. زنانی که سطح کلسترولHDL خونشان کمتر از حد طبیعی است، 6 برا بر بیش از سایرین به حمله های قلبی دچار می شوند.

تری گلیسیریدها : مقدار طبیعی  تری گلیسیریدها در خون ، کمتراز 150 میلی گرم در دسی لیتر خون است .

متخصصین قلب معتقدند که مقادیر بیشتر، زنان را در معرض خطر بروز حمله های قلبی قرار می دهد( به ویژه زنان سالخورده )، حتی اگر سطح کلسترول تام در خون آنان طبیعی باشد.


 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ